♀ Dєvil Chiℓdяєηs ♀
Bună !! Mulţumim că ai ales să vizitezi acest minunabil forum !! Ai multe de văzut !! Dacă ai cont aici , conectează-te , dacă nu dar vrei să îţi faci , foarte simplu !! Da click pe '' înregistrare '' .

Cu drag ,
Shiba x3

♀ Dєvil Chiℓdяєηs ♀


 
AcasaPortalCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Cum să începi um fic/fanfic.

In jos 
AutorMesaj
Kt.Kat
Membru nou
Membru nou
avatar

Balanta Mistret
Reputatie : : 1
Mesaje : 37
Data de inscriere : 05/11/2011
Varsta : 23

MesajSubiect: Cum să începi um fic/fanfic.   Dum Ian 08, 2012 6:38 am

Cu permisiunea lui Shiba!

Cum să începi un Fic/Fan Fic
Am observat de-a lungul forumului, cât şi a altor forumuri că lumea nu prea ştiu cum să înceapă un fic cum trebuie.
Deobicei mulţi se iau după alţii în stil şi mod de expunere, de aşezare, de aspect, neglijând total cărţile scrise de autori celebri sau în general, de unde se pot lua mult mai bine.
E bine să ai un reper, cum cu toţi avem aşa ceva, însă să fie o persoană care are un stil propriu, bine dezvoltat, care ştie cum să aşeze şi să povestească ideile sale într-un capitol.1. Titlul ficului: trebuie să aibă legătură cu povestea, să nu fie exagerat de lung şi nici exagerat de scurt. Să aibă logică şi încă de la început să ne transmită o idee despre fic.
Să fie frumos şi scris corect.


✭Cu siguranţă vă gândiţi în momentul în care doriţi să începeţi un fic, titlul să fie extravagant, pentru a capta atenţia cuiva. Este foarte bine, însă nu exageraţi foarte tare.
Deseori am văzut titluri în engleză, chiar foarte multe.
În primul rând: ficul este scris în română, deci şi titlul ar trebui scris în română.
Nu de alta, dar să ştiţi că şi în română unele titluri sună foarte frumos.
Gândiţivă cum ar fi ca într-o carte scrisă de un autor englez, povestea să fie în liba sa natală, iar tilul în romănă, nu ar suna urât sau destul de ciudat? Normal că da.
Nu am spus că nu este interesant să aveţi un fic cu titlul în engleză, dar ar fi mai bine să vă obişnuiţi şi voi cu titluri în limba voastră natală. Gânditivă, că sunt multe cărţi scrise de autori români cu titluri excepţionale, deci mai uşor cu engleza.

2. Titlul Capitolelor: în pagină ele trebuie aşezate la mijloc, cu bolt sau cu italics, depinde de conţinut (în caz că este un citat dintr-o poezie sau o carte se scrie în ghilimele cu italics sau dacă este scris de voi cu bolt).
Să aibă legătură cu textul şi să specifice ce capitol este: 1, 2, 3 ş.a.m.d.
Exemple: Capitolul I sau cu nume: Capitolul I (sub el) - Amintiri secte de iubire.

✭La fel ca şi titlul ficului, ar fi mult mai bine tot în limba romnână, deoarece sună mult mai bine. Eu una consider că nu are nimic dacă puneţi şi în engleză, dar doar în cazul în care numele capitolului este un citat/vers dintr-un cântec, dintr-o piezie, carte şi aşa mai departe, scrise în limba engleză.

3. Naraţiunea şi Descrierea: de la capăt totul, aşezat.
Descrierea şi naraţiunea trebuie armonios îmbinate. În momentul în care povestiţi o întâmplare sau încercaţi să vorbiţi despre cadru sau de personaj, trebuie să dezvoltaţi propoziţiile prin descriere, să daţi volum de substanţă prin: ficuri de stil. Şi nu numai, puteţi să jonglaţi cu toate cuvintele, să le amestecaţi, dar să nu ajungeţi la greşeli de exprimare.
În cadrul celor două întră şi descrierea sentimentelor, personaşităţile personajelor, locurile, spaţiul care înconjoară personajul.


✭Mulţi dintre voi nu descrieţi sufficient şi de multe ori, în cazuri mai fericite, dramatizaţi prea mult.
* Un lucru care ar trebui să iasă din mintea tuturor începătorilor ar fi acest lucru:
Mă numesc Alina, am 17 ani, am ochii albaştrii, buzele cărnoase, trupul cu forme apetisante...” - felul acesta de descriere al personajului este exacta ca şi la dosar.
Am văzut la multe persoane astfel de descrieri ale personajelor pricipale şi vă spun sincer este o prostie. Dacă sunteţi începători, încearcaţi să evitaţi astfel de chestii, nu de alta, dar sună urât. Ar fi mult mai frumos dacă aţi descrie diferit, într-un mot mai original, folosindu-vă de figure de stil.
Exemplu(dau la pers. I-a): “Cu ochii mei albaştrii urmăream cu atenţie fiecare mişcare pe care o făcea prietena mea. Nu avea stare şi pe mine deja mă indigna atitudinea ei, mă provoca să-mi muşc buzele şi din secundă, în secundă să-mi răsucesc cu poftă juviţele blonde, uşor cărlionţate, printre degete...”
Exemplu(dau la pers. III-a): “Bărbatul se aşezase comod în scaunul său, aşteptând ca secretara lui să apară cu dosarul.
Părea că ceva îl deranja cumplit, privirea lui întunecată a fost imediat absorbită de ceasul ticăitor de pe perete. Tropăia cu degetele pe suprafaţa lucioasă a biroului, unde întreg chipul său se oglindea, scoţând în evidenţă un tănăr chipeş, cu trăsături bine conturate şi masculine, ceva ieşit din comun pentru vărsta lui fragedă de douăzeci şi trei de ani... ”

Mult mai original. Oricum am dezvoltat ceva mai mult, însă nu este necesar de atât, puteţi ceva mai uşor, mai simpluţ... însă nu ca în primul exemplu, în care totul este ca la dosar scris: “Mă numesc Alina, am 17 ani, am ochii albaştrii, buzele cărnoase, trupul cu forme apetisante...”
Personajele nu trebuie încă din primele rânduri să fie descries, pe parcurs ele se pot contura. Trebuie să lăsaţi puţin mister, nu începeţi aşa de repede cu toate datele posibile.

3. Acţiunea şi Ideile: ideile se leagă foarte multe de acţiune, ele dau viaţă acesteia în multe cazuri.
Acţiunea nu trebuie să fie grăbită, deoarece aşa se accelerează şi povestea, iar multe detalii se încurcă, se pierd şi se produce un dezastru.
Întotdeauna trebuie să gândiţi idea principală, după ideile secundare care se ramifică din cea fundamentală (principală), iar la final acţiunea propriu-zisă + descriere şi naraţiune.
Aceasta trebuie să fie palpitantă, să lase şi cititorul în suspans* şi să ofere posibilitate şi personajelor să se dezvolte, să se formeze şi să se individuaşizeze.


✭ De foarte multe ori văd aşa ceva: “Ceasul a sunat nebuneşte, am tresărit din pat, am fugit la baie, mi-am făcut siesta de dimineaţă şi după ce mi-am terminat ghioozdanul şi m-am îmbrăcat, am coborânt scările, de multe ori împiedicându-mă, ca să iau micul dejun...”
Acţiunea în ceastă şcenă este extrem de grăbită. Deobicei ar fi trebuit să o luaţi mai încept, descriind şi anumite procese care se petrec în cadrul “trezirii de dimineaţă”.
Legat de idei: multe dintre ele, în foarte multe ficuri sunt simple şi chiar banale, cât şi uzate.
Mulţi dintre voi aveţi ceva cu şcoala, liceul şi mai ştiu eu ce. Nu am spus că din ele nu pot rezulta poveştii excepţionale, însă cam toţi la fel procedaţi. Puteţi foarte bine să combinaţi mai multe idei, din mai multe domenii, fiindcă atunci povestea va fi mult mai originală.

*Suspansul(l-am menţionat sus cu steluţă): deobicei am văzut că la final mulţi dintre voi faceţi stop-cadru. Ceea ce nu prea este bine. Chiar credeţi că ţineţi un cititor în suspans? Nu! Vă spun eu sigur.
Este ok şi aşa câteodată, dar trebuie să dezvolţaţi foarte mult capitolul pentru a ajunge în acel punct, dar deobicei unii aveţi dendinţa să opriţi totul, mai ales când mai nimic din fic nu are logică sau nu este îndeajuns de dezvoltat pentru ca autorul să aibă semne de întrebare.
La fel ca celelalte, suspansul, joacă un rol important, la fel şi misterul.
Câteodată nu este necesar să dezvoluiţi identitatea personajului, încercaţi prin al doilea capitol sau pe la finalul capitolului. Aşa cititorul doreşte mai mult, să afle mai multe.

4. Dialogul: are un rol foarte mare, dă posibilitate personajelor de a comunica cât şi a se distinge şi caracteriza + prin intermediul său puteţi să descrieţi anumite trăsături ale protagoniştilor, gesturi sau reacţii, mod de gândire, ş.a.m.d.
Dialogul nu trebuie să fie nici în exces, dar nici să lipsească.
Poate să fie simplu sau dezvoltat.
Replicile trebuie date la timpul lor, nu anapoda, au nevoie de o semnificaţie şi cu logică gândite. Cele simple ar necesita să fie cu semnificaţie sau să aibă un impact mai mare, acestea în cazul în crare personajul dă ce este mai bun din el. Replici frumoase, interesante şi bine alese. Cele dezvoltate nu necesită complicaţii şi ele la rândul lor trebuie bine alese şi puse când trebuie, la momentul potrivit.


✭Încercaţi să dezvoltaţi dialogul şi nu îl simplificaţi, până ajungeţi la banal.
Am văzut multe persoane care se forţează şi când pun replicile personajelor, eşuează de multe ori, fiindcă nu au un impact destul de mare încât să ne faşcineze(în cazul în care personajul este mai “şmecher” - ca să-i spun aşa, decât mulţi alţii din capitol/fic.)
Oricum idea este ca: dialogul să fie bun şi intereant, să aibă legătură cu textul.

--
Paralel cu toate acestea ar mai fi:
Transmiterea sentimentelor: un lucru esenţial într-un fic, deoarece atunci când povestiţi întâmplări dramatice, sau romantice, trebuie să descrieţi cu sufletul, să încercaţi (voi autorii) să vă puneţi în locul personajelor voastre, aşa descrierea şi acţiunea vor acea un impact mare asupra noastră (cititorilor).
Puteţi dramatiza, însă nu exageraţi, fiindcă nu este necesar mereu. Dar multe şcene trebuie detaliate foarte frumos şi foarte bine. Căt puteţi.
Dinamizmul: acesta se aplică mai mult acţiunii.
Ideile trebuie să fie câtuşi de puţin palpitante, să nu fie întâmplări simple, lucruri obişnuite. Câteodată este bine să îndrăzniţi şi să exploraţi noi orizonturi.
În sensul că: să spunem că în acest capitol protagonist pleacă la mall şi acolo se întâlneşte cu prietenele ei bune, apoi apare şi iubitul ei cu gaşca sa - destul de simplu. Acum să dinamizăm: protagonista merge la mall, unde dă de prietenele ei bune, în timpul acesta simte că est eurmărită de cineva, însă totul părea să fie normal în jur. Deodată apare în zbor, pe motocicletă, iubitul ei, iar în urma lui nişte mascaţi fioroşi...
--
SFATURI!!
♪ Când doriţi să începeţi un fic este necesar să vă puneţi la punct cu povestea în mare parte: să ştiţi întroducere, cuprinsul şi încheierea, detaliile urmează pe parcurs să le dezvoltaţi. Un mod mai ordonat ar fi ca să nu vă pierdeţi pe parcurs, să vă scrieţi undeva, pe o foaie, ideile, personajele, rolurile acestora, cât şi alte detalii, pentru a vă fii mai uşor pe parcurs.
♫ Când începeţi un capitol, trebie să fiţi conştienţi de ideia fundamentală(principală), ideile secundare, dialogul şi acţiunea. Pentru ca apoi treaba să meargă lin.
♪ Greşelile se pot corecta, dacă reluaţi din noi capitolul şi îl verificaţi.
Mulţi aveţi probleme cu semnele de punctuaţie, dar se poate rezolva - citiţi cu voce tare textul şi vă veţi da sema unde se pun. Dacă nu, consultaţi cartea de limba română.


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
Cum să începi um fic/fanfic.
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
♀ Dєvil Chiℓdяєηs ♀ :: Fan Zone ! :: x Fan fiction x-
Mergi direct la: